Minimal Joomla Template by iPage Review

Öl

Att brygga öl steg för steg

Kategori: Öl

Total tid, ca 5-6 timmar

  1. Börja med att värma vatten för mäskning, mängd (vanligtvis 2,5 liter per kilo malt) och temperatur (mellanfylligt 66 grader i 60 minuter) enligt receptet. OBS, för rätt sluttemperatur krävs ca 10-12 grader varmare vatten beroende på vilken temperatur malten har.

  2. Förbered ingredienser, väg upp malten.
  3. Blanda malt och varmvatten i mäskkärl med falsk botten och tappkran.
  4. Isolera och låt stå en timme, försockringsrast.

  5. Värm lakvatten till temperatur enligt receptet (vanligtvis runt 76-78 grader.)
  6. När mäskningstiden gått ut påbörja recirkulering genom att försiktigt tappa ut vörten genom en slang ner i ett 2-3 liters kärl och häll tillbaka i mäsken, bra med två kärl att byta mellan. Fortsätt ca 6 gånger eller tills vörten är klar (det mesta grumliga är borta).

  7. Flytta över slangen till kokgrytan och fortsätt laka med vatten tills rätt mängd eller rätt OG (sockervärde)uppnåtts.
  8. Koka vörten 70 – 90 minuter och tillsätt humle enligt recept, 60 minuters givare för beska, 30 minuters givare för fyllighet och kropp, 0-15 minuters givare för arom och doft.
     
  9. När koktiden är ute, kyl vörten så snabbt som möjligt, när jästemperatur uppnåtts flyttas vörten över till jäs kärl och jäst tillsätts.

  10. Låt jäsa enligt recept, ca en vecka, flytta över till nytt jäs kärl för en andra jäsning och eventuell torrhumling ca 7-10 dagar.
  11. Tillsätt socker, antingen dirket i flaskorna eller som en sockelag i ölet, och tappa på flaska eller fat och låt stå ca 2 veckor för kolsyra.
     

Sen kan ölet få några veckor på sig att mogna! Om det är ett öl med mycket humle för doft och arom så är det bättre att dricka det färskt efterssom humlearomen avtar med tiden.